30 Ekim 2012 Salı

Gencolar Sordu : Son Ayakta Tek Mi Geçelim?


NBA’de sezon başlarken olmazsa olmaz değerlendirmeleri biz de yaptık. Aşağıda iki güzide eser olarak yer alıyorlar kendileri. Ancak bununla yetinmedik bu işi bir de sevdiğimiz, işin ehli adamlara soralım dedik. CNN Türk’te sezon boyunca sesiyle hepimizi büyüleyen Orkun Çolakoğlu, Eurosport’ta snooker izlerken “Emre abi değil mi ya bu?” dediğimiz Emre Özcan ve daha önce Numaraiki’de şimdi ise Yazıhane’de ilgilye uzun uzun okuduğumuz  Cem Pekdoğru. Biz sorduk onlar cevapladı, özel hayatla ilgili sorularımızı yanıtsız bıraktılar ama olsun. (Gülüşmeler)



- Yaz döneminde yapılan hamleler göz önüne alındığında bu sezonun öne fırlayan takımları hangileri olur?

Orkun: Haliyle Lakers, geçen seneye Joe Johnson ve sağlıklı Brook Lopez'i ekleyen Nets, nihayet aradığı pivotu bulan ve genç oyuncuları muhtemelen daha iyi olacak 76ers, Stephen Curry ve Andrew Bogut fazla maç kaçırmazlarsa Warriors sıçrama beklediğim takımlar.

Emre: Söz konusu şampiyonluksa Miami Heat'in yine en büyük favori olduğunu söylemek pek yanlış olmaz. Los Angeles Lakers'ın yüksek profilli kadrosunun coaching ve yaş sorunu büyük sıkıntılar çıkarabilir ama kör topal olsa da Batı'da zirveye yürümeleri çok anormal olmayacak. Chicago Bulls'un Derrick Rose yokken Kirk Hinrich'e sığınması onların kaderini belirleyecek. Boston, Ray Allen'ın gidişiyle profil kaybetti ama çeşit çok. Oklahoma City'deyse James Harden'ın ayrılması bence onları 1-2 sene daha şampiyonluk hayalinden uzakta bırakacak.

Cem: Zaten yaz mevsiminin kazananları apaçık ortada. Ben ilginç biçimde, meyvelerini bu sene toplamaya başlamaları (örneğin play-off yapmaları) çok kolay gözükmese de Toronto'nun içine girdiği yapılanmayı da beğendim. Belki sonucu değiştirmeyecek ama ligin en aciz takımının atması gereken adımlar bunlardı. Tabii bir sene önceki Dwane Casey seçimi tüm bunları anlamlı kılan.


- Geçtiğimiz sezon Doğu'da Philadelphia ve Indiana, Batı'da ise Memphis ve Clippers'ın yaptığı çıkışlar bu sezon da devam edebilir mi? Bu senenin flaş takımlarına adaylarınız var mı?

Emre: Indiana'nın geçtiğimiz sezonki çizgisini sürdürmesi muhtemel. Bu sezon daha iyi bir oyun kurucuları ve daha tecrübeli bir George Hill'leri var. Philadelphia'ysa Dwight Howard takasının gerçek kazananlarından biriydi ve Lakers'ın popülerliği onların avantajlarını biraz törpüledi. Los Angeles Clippers, halihazırda çok iyi bir takım konumunda. Geçtiğimiz sezonki performansın oldukça üstüne çıkmasını beklediğim ilk takımsa rolleri daha oturmuş olacak olan New York Knicks. Bence bu sezon Doğu'nin zirve adaylarından.

Cem: Geçen sene toplam 14 maçın sonunu getirebilmiş biri olarak, saydığınız takımların çıkışlarından pek haberdar sayılmam. Bu sene de 24 maçtan fazlasını hedeflemediğimi düşünecek olursak, çok fazla adayım yok. Ama izlediğim maçların içinde en az bir tane Denver maçı olmasını umuyorum.   

Orkun: 76ers geçen seneye iyi başlamış ama kötü bitirmişti. Bynum etrafında daha istikrarlı bir sezon geçirmelerini bekliyorum ama Holiday ve Turner'ın da daha derli toplu olmaları şart. Indiana'nın bu kadroyla daha fazlasını yapması güç, şutör sorununu çözemedikçe Memphis'in de. Clippers geçen yılki derinlik sorununu yaşamayabilir ama uzunlarda hala kısıtlılar. DeAndre Jordan büyük soru işareti, Odom ise kampa çok formsuz geldi. Nuggets, 76ers, Rubio-Love çok gecikmezse T'Wolves ve yukarıda yazdığım gibi Warriors flaş takım adaylarım.



- Lebron James, Kevin Durant gibi kalbürüstü oyuncuların dışında bu sene çıkış yapabilecek oyuncular kimler olur? Çaylaklardan lige damgasını vuran bir isim çıkar mı?

Cem: DeMarcus Cousins, Jrue Holiday ve Greg Monroe gibi çocuklar adına bu sene NBA'de 15 senelik birer kariyeri garanti altına almalarının ardından gelen adımı atıp All-Star maçı için konuşulma safhasına geçmek için doğru zaman gibi duruyor. Tepeden Anthony Davis ve Bradley Beal majör All-Star adaylarım, Michael Kidd-Gilchrist ve Thomas Robinson da onları takip ediyor. Aşağıdan ise Tony Wroten, Jared Sullinger ve -elbette malum şeytanlarını yenebilirse- Royce White. 

Orkun: Rondo'nun çok daha göz alıcı bir sezon geçirmesini bekliyorum. Golden State'deki Klay Thompson dikkate değer. Gordon Hayward geçen sezonun ikinci yarısını iyi geçirmişti, çıkışı sürebilir. Paul George büyük bölümünü kullanamadığı potansiyeliyle hep aday. Çaylaklardan Anthony Davis zaten belli ki önemli bir güç olacak. Portland'ın oyun kurucusu Damian Lillard da iyi bir sezon geçirecek gibi gözüküyor.

Emre: Carmelo Anthony, Knicks'te oturmuş rollerle birlikte iyice liderliğe soyunacak ve ondan istatistik yönünden olmasa da bir çıkış beklemek mantıklı. Lakers'ın çok arızalı savunması arkada sağlam duran Dwight Howard'la birlikte muhtemelen bir çıkış gösterecek ve bu da Dwight'ı sezon içinde öne çıkarabilir. Deron Williams da Nets'de fazlasıyla tek tabanca ama takımın çöp içinde olması istatistik dışında bir katkı vermesini zorlaştırıyor.

- Play-Off ağacı bu sene nasıl şekillenir, Şampiyonluk adayınız hangi takım?

Orkun: Geçen yılki play-off takımlarından Orlando'nun yerini Brooklyn'in almasını bekliyorum. Celtics Doğu'da daha yukarıya çıkarken Bulls Rose'un durumundan ötürü biraz inebilir. Batı'da Utah, Minnesota ve Warriors'ın yaşadığı sakatlık sorunlarından ötürü çıkışta avantaj sahibi ama bunu çok iyi değerlendirmeliler çünkü kadro olarak o iki takımın gerisindeler.

Emre: Lakers'lı olmama rağmen en büyük adayım Miami Heat. Kendi güçlü oldukları departmanı iki iyi takviyeyle keskinleştirdiler. Bunun dışında play-off resminde büyük değişiklik bence olmayacak. Hatta aynı 8'er takımı görmek bile bence sürpriz olmaz.

Cem: Şampiyonluk adayım birkaç gece öncesine değin Thunder idi, artık Lakers. Ama çok da inançla söylemiyorum. Birkaç gece önce daha inançla Thunder diyordum mesela.



- Sezon ödülleri hakkında tahminleriniz neler?

Emre: MVP: LeBron James, Çaylak: Anthony Davis, Savunmacı: Dwight Howard, Altıncı Adam: Manu Ginobili, MIP: Kemba Walker, Koç: Eric Spoelstra

Cem: LeBron James, Dwight Howard, Anthony Davis, Gordon Hayward, JaVale McGee, Erik Spoelstra. Siz eşleştirirsiniz.

Orkun: MVP Durant, Savunmacı Howard, Koç Doc Rivers, MIP Glen Davis, Çaylak Davis

- Howard ve Nash hamlelerinin ardından Lakers'ın bu sezondan beklentisi nedir? Sezon sonunda bu sefer gülen taraf Lakers olur mu?

Cem: Onursal Başkan Bülent Bedri'nin her zaman dediği gibi Lakers'ta hedef şampiyonluktur, başka türlüsü düşünülemez. Sezon sonunda gülmeyi umuyorum, bir dolu öncüle bağlı olsa da bence fena bir ihtimale sürüklenmiyoruz. (Sadece 14 maç izlemiş adam konuşuyor, ben nasıl bilebilirim ki?) James Harden takası ilk kıvılcım olsun...

Orkun: Beklenti şampiyonluktan başka bir şey değil elbette. Kesin olur diyemeyiz ama benim gözümde az bir farkla da olsa favori.

Emre: Lakers'ın beklentisi elbette şampiyonluk ama ben bundan çok emin değilim. Bir şekilde bu takımın Batı'yı kazanacağını düşünüyorum ve sonrasında final serisinde elbette her şey olabilir ama Dwight dışında ilk 5'inin yaş ortalaması 34 olan bir takımın en iyi 6. adamı da 36 yaşındayken yaklaşık 100 maçlık bir sezonda Lakers'ın son darbeyi vurmaya mecalinin kalmama ihtimalini yüksek görüyorum. Mike Brown'daki soru işaretleri de devam ediyor, neyse ki diğer contender'ların da benzer coaching sorunları mevcut.



- Kurulan kadro derinliği Mike Brown'ın oyun yapısını da hesaba kattığımızda yeterli mi?

Orkun: Kadro bence derinlik olarak hiç de fena değil. Blake/Duhon-Meeks-Ebanks-Jamison-Hill, kusursuz olmasa da, yeterli bir bench. Kadro genelinde belli eksikler var, penetreci kısa oyuncu gibi, ama buna karşılık başka üstünlükleri var bu takımın.

Emre: Kadro derinliği bence bu sezon için en büyük artılardan biri. Zaten o da olmasaydı bu kadar yaşlı bir kadronun hemen hemen hiç şansı olmazdı. Antawn Jamison çok yaşlı ama doğal skorer ve kenardan ciddi skor katkısı getireceğini düşünüyorum. Meeks bu takımın önemli bir eksiğini kapatacak. 9-10 kişilik sağlam bir rotasyon var. Evet, bunun şampiyonluk için yeterli olduğunu düşünüyorum.

Cem: Kadro derinliği sonuna kadar gitmek için yeterli. Fakat bunun için Mike Brown'ın şaibeli oyun yapısına yaslanmak yerine, bu takımdan en üst düzeyde verim alabilmek için gerekli ayarlamaları yapmaya başlaması gerek. Sezonun bizim adımıza finali de oyuncuların sahaya koyduğundan çok, MB'nin bu işi ne ölçüde kotaracağıyla ilintili gibi.


- Lakers'ın muhtemel zorlu rakiplerinin en büyük özellikleri genç bir kadroya ve hızlı bir oyun yapısına sahip olmaları. Bu açıdan düşündüğümüzde Lakers rakipleri karşısında hangi silahlarıyla bir adım öne geçebilir?

Emre: Miami'nin gençliğine ve dinamizmine Lakers'ın vereceği en büyük cevap dominant pota altı olur ve olmalı da. Bu sezon bence takımın en güçlü olduğu nokta bu. Ve elbette Kobe Bryant'ın değiştirdiği boyutla birlikte artık böyle yüksek profilli takımları da kişilik olarak taşıyabilecek konuma gelmesi. Kobe, bence bırakmadan bir şampiyonluk daha kazanacak ve bunun için en büyük fırsatının önümüzdeki iki sezonda olduğunun farkında.

Cem: Parçaları birbirine olması gerektiği şekilde kenetleyebilirsek elde her türlü imkan var. Hiçbir rakibin bize çözülemeyecek bir denklemle gelebileceğini sanmıyorum. Ön plana çıkan rakiplerimizin Erik Spoelstra, Doc Rivers ve Scott Brooks tarafından yönetilmesi de bunu bu kadar rahat söylememde bir faktör. Gregg Popovich korkutabilir ama onların başarısı bizimkinden bile çok sayıda öncüle bağlı.

Orkun: Lakers'ın en büyük kozu malum, pota altı. Oyunu oraya yıkması gerekiyor. Oyunu kurma görevi de Kobe'nin üzerine kaldığında bunu yeterince efektif yapamıyorlardı ama Nash'in ve Princeton hücumunun Lakers'ı oyunun o yönünde toparlamasını bekliyorum. Nash'in iyi bir Fisher gibi kullanılmaması ve hücumda kararları alma serbestliğine sahip olması gerekir. Kobe takımın birinci atıcısı olabilir ama Nash'in organize ettiği hücumların sonunda top almalı çünkü Kobe süper bir skorer ama iyi bir oyun organizatörü değil. Savunmada Lakers yine OKC, Miami gibi takımlara karşı ağır gözükecektir ama basketbolun en iyi savunmacısına sahip olmak birçok açığı kapatacak.

Cevaplar için Orkun, Emre ve Cem’e tekrar teşekkür ederiz. Daha fazla bilgi için
Orkun: @orkunco
Cem: @pekdogru

Yazan: Faruk

1 yorum:

Adsız dedi ki...

[url=http://www.mulberryinoutlet.co.uk]Mulberry Alexa[/url] And most civilized people these days have traded in their weapons for cameras, hone their competitive spirits with video games, and actually enjoy leaving wild animals alone to be wild.. [url=http://dkgoose.com]Canada Goose Parka[/url] Rlwxiwijj [url=http://www.louboutinoutletuks.co.uk]christian louboutin uk[/url]
srsvca 089771 [url=http://www.chilliwackbombersoutlet.com]picture of a canada goose[/url] 221997 [url=http://www.officialcanadagooseparkas.ca]canada goose in toronto[/url]