30 Ekim 2012 Salı

NBA Batı Konferansı'na Bakış

Aslında Batı'ya Lakers ile başlamak lazım ama Lakers blogu olduğumuz için takımı ayrı bir yazıyla değerlendirmek daha doğru geldi, es geçiyorum o yüzden Lakers'ı.



Batı'da Lakers'tan sonra zirveye aday takımların başında geçen yılın finalisti Thunder geliyor. Aslında Thunder, 2 gün önceye kadar adaydan çok ortaktı Batı için ama ligin başlamasına sayılı günler kala yaptıkları takasla Batı'daki tüm dengeleri değiştirdiler. Takımın 3 ana silahından biri olan Harden'ı verip Kevin Martin, Lamb ve 2-3 önemli draft hakkı aldılar. Evet, kağıt üstünde bakıldığında kârlı taraf Thunder gibi gözüküyor (hele hele Harden da maksimum kontrat istemişken) ama gelecekte daha rahat olma adına bu seneki olası şampiyonluğu feda etmiş oldu Thunder. 

Westbrook gibi pozisyon yaratmaktan çok bitirmek üzerine oynayan bir guarda sahip takımda Harden'ın değeri ederinden çok daha fazla oluyor haliyle. Harden karşılığında gelen Martin'in bunu yapmasını beklemek komik olur. Takasın bir diğer olumsuz etkisi de herkesin bahsettiği Thunder'deki aile ortamının çatlama ihtimali. "Profesyonel adam bunlar, etkilenmezler" denilebilir pek tabii ama Durant, Westbrook, Ibaka gibi adamların yaşları ve Harden'la aralarındaki bağı düşünürsek işin teknik - taktik kısmından daha büyük tehlike bu diyebiliriz. 2 sene önceki Perkins takası sonrası Rondo'nun halini unutmamak lazım. Bu kadar soru işaretine rağmen Thunder'ın geçen senenin finalisti ve çok daha tecrübeli olduğunu da unutmamak lazım. Yine Batı'da zirveyi zorlayacaklardır.

Lakers - Thunder kadar olmasa da her sene zirveye aday Spurs bu seneye de aynı hedefle başlıyor. Her ne kadar yaşları ilerlese de koç Popovic'in müthiş rotasyon başarısı ve oynattığı basketbolla (playoff'ta hüsran olsa da) son yıllarda normal sezonda sürekli ligin en iyi takımlarından biri oldular. Bu yaz De Colo dışında eklenti yapmadılar takıma ama geçen seneki kadro aynen duruyor. Yine 10-11 kişilik rotasyonuyla normal sezonda izlemesi keyifli takımların başında gelecek Spurs ve eğer Lakers - Thunder bir yerde teklerse affetmeyeceklerdir.



Favorilerden sonra Batı'da başaltı takımlara gelirsek; 

Geçen yaz yaptıkları Chris Paul hamlesiyle bir anda Batı'da iddialı konuma gelen Clippers bu yaz da ufak ama önemli eklentiler yaptı. Geçen yıl 2 numaralardan alamadıkları katkı onlar için büyük sıkıntı olmuştu, oraya Jamal Crawford gibi ligin en underrated skorerlerinden birini getirdiler. 3 numaraya Hill, Barnes'i getirip rotasyonu genişlettiler ve ne kadar büyük risk olursa olsun boştaki Lamar Odom'u aldılar. Gerçi Odom'un fiziksel durumu düşünüldüğünde oradan pek bir katkı beklememeleri lazım. Peki takımdaki tüm eksikler kapandı mı? Evet demek yanlış olur. Cliperrs'in bu sene sıkıntı yaşayacağı en büyük yer pota altı gibi duruyor. All-Star PF - Blok tehdidi olan C kağıt üzerinde iyi dursa da ne Griffin takımını taşıyabilecek bir forvet ne de Deandre Jordan Playoff'ta yüksek süreler alabilecek bir pivot. Koçlarının da çapsız Vinny Del Negro olduğunu düşünürsek Clippers için bu sene de şehirdeki abilerinin gölgesinde geçecek gibi...

İlk 5'i avrupalılardan kurulu ligin en sempatik takımı, Minnesota. Geçen yıl Rubio sakatlanmasa büyük ihtimal playoff yapıyorlardı, o kadronun üstüne çok da iyi eklemeler yaptılar bu yaz. Formda olduğu zaman takımına sınıf atlatacak Kirilenko, büyük sakatlıklar geçirmesine rağmen bir ara süperstar seviyesine çıkan Roy, geçen sene EL'de müthiş işler yapan Shved, 3 sayı tehdidiyle Budinger... Bunlara ek olarak takımdaki sorunlu parçalar Wes Johnson, Beasley'den de kurtuldular. Love ligin ilk 1 ay, Rubio 1,5 - 2 ayını kaçıracak ama bu dönemi iyi geçirirse ve Roy - AK katkı verirse Batı'nın en tehlikeli takımlarından biri Minnesota.



Minnesota için ligin en sempatik takımı dedik, izlemesi en keyifli takımı da Denver olacak gibi duruyor. Şehirdeki yüksek rakım nedeniyle her sene hızlı basketbol oynamaya çalışan takım bu sene farklı bir boyuta taşıyacak hız konusunu. Afflalo'nun yerine onların oyun stiline cuk oturan Iguodala'yı aldılar büyük Howard takasında. Iggy, Sixers'ta skor yükünü çeken, tüm yükün ona bindiği takımın yıldızı rolündeydi. Denver'da ise o role bürünmesine gerek yok. Böyle olunca da Iguodala'yı izlemesi çok daha keyifli oluyor. Iggy hamlesinin yanı sıra; geçtiğimiz yılın çoğunu sakat geçiren Gallinari, Çin'den döndükten sonra bir türlü form tutamayan Wilson Chandler, çaylak yılında dikkat çekici işler yapan Farried... Denver ligin keyif takımı olacak bu yıl, çok da can yakacaklar gibi.

2 yıl öncesinin şampiyonu Dallas'a da değinmek lazım. Yazı çok hareketli geçirdi onlar da, takımı yeniden kurdular diyebiliriz. Kidd, Terry gibi önemli parçalarını kaybetmelerine rağmen pota altına Kaman - Brand, kısalara da Collison - Mayo eklentileriyle tekrar zirveye oynayacak bir takım kurdular. Dallas'ın bu yılı Nowitzki'nin sağlık durumuyla paralel gidecek gibi. Eğer Dirk geçen yıl yaşadığı sorunları yine yaşarsa playoff ilk tur takımı olmaktan öteye gidemez Dallas.

Memphis de ilk 5'i gününde olduğunda her takıma zorluk çıkarabilecek bir takım. Zach - Marc pota altı Gasol - Howard'dan sonra ligin en iyisi... Conley de ligin güvenilir pg'lerinden biri oldu artık. Takımın lokomotifi Gay'in performansı belirleyici olacak onlar için. 



Playoff yapması zor gözükse de insanda merak uyandıran takımlar da var Batı'da. Son gün takasıyla Houston bunların başında geliyor. Hatta playoff yapma ihtimali bile olabilir Lin - Harden uyumuna göre Houston'ın. First Pick Davis - Gordon - Rivers çekirdeğiyle Hornets de ilginç bir takım oldu. Gordon sakatlıklarından kurtulursa ilginç işler yapabilirler. Lee - Bogut pota altı, Curry - Klay guard ikilisiyle Warriors aslında playoff iddiası olabilecek bir takım ama Bogut - Curry'nin bu yılı sakatlık geçirmeden bitireceğini düşünmek çok iyimser olur. Yine de birlikte oynadıkları maçlar keyif verirler.

Batı'da bu sene parlamasını düşündüğüm oyuncular ise; Iguodala, Farried, Marc Gasol, Pekovic, Ömer Aşık... Tabii Kobe, Howard, Durant vs. demeye gerek yok, beklenen şeyler onların performansı.

Batı'da durum bu, zirveye oynayacak takım az olsa da her takımın ayrı ve güzel bir hikayesi var. Sıralama da yaparak bitirelim;

1 - Lakers
2 - Spurs
3 - Thunder
4 - Denver
5 - Clippers
6 - Minnesota
7 - Dallas
8 - Memphis

Hiç yorum yok: