30 Ekim 2012 Salı

NBA Doğu Konferansı'na Bakış



Nba başlamadan önce biz de Gencolar olarak 2 konferansa da şöyle genel bir bakış yapalım dedik. Bu yazıda Doğu Konferansı'nı değerlendireceğim.

Son şampiyon Miami Heat Ray Allen ve Rashard Lewis gibi 2 önemli şutörü kadrosuna kattı. Bu sezon iyiden iyiye kısa beşli sistemi deneyecekler. Burada en kritik oyuncu da Chris Bosh. Rakip pivotlarla nasıl mücadele edecek merak ediyorum. Tabii ki Lebron gibi bir çok pozisyonda rahatlıkla oynayabilen bir oyuncu olması çok önemli bir avantaj. Geçtiğimiz seneye göre biraz daha geniş ve tecrübeli bir kadroları var. Yine en büyük silahları müthiş atletizm yetenekleri . En büyük handikapları ise pota altı gibi gözüküyor. Özellikle Batı'dan Lakers'ın gelmesi halinde pota altında nasıl bir rotasyon deneyecekler merak ediyorum.

Tecrübe denince tabii ki akla direkt olarak Boston geliyor. Ray Allen gibi çok önemli bir ismi en büyük rakiplerinden birine kaybettiler. Ancak bana göre yerini çok iyi doldurdular. Jason Terry,Courtney Lee ve Leandro Barbosa o bölge için fazlasıyla yeterli. Özellikle Terry yeni kulübünü baya bir benimsemiş gibi. Belirtmeden geçemeyeceğim NBA'de bana en itici gelen adamlardan birinin en nefret ettiğim takıma gitmesi de şahane bir kombinasyon oldu. Neyse konumuza geri dönecek olursak çaylak Sullinger'ın oyunu da bu sene çok belirleyici olacak onlar için. Sullinger eğer potansiyelini yansıtabilirse Celtics çok daha güçlü bir takım olur. 1 yıllık aradan sonra dönecek Jeff Green'i de bu sene Celtics adına önemli bir ekleme olarak görebiliriz. Bu sene iyiden iyiye Rondo'nun takımı olacaklar. Bu da daha tempolu bir oyun anlamına geliyor. Bunun dışında pivot pozisyonunda Garnett'in neler yapacağı onlar adına çok önemli.

Bana göre Doğu'nun bir diğer liderlik adayı ise Knicks. Yazın çok doğru hamleler yaptılar. Her pozisyonda alternatifli bir kadroları var. Play-off döneminde Kidd ve Camby gibi vidaları sıkacak tecrübeli oyuncuların eklenmesi onların Nisan ayı ve sonrası için ne kadar ciddi olduklarını gösteriyor. Brewer takviyesi de çok büyük bir artı onlar adına. Brewer her takımda olması gereken oyunculardan biri. Çok iyi bir savunmacı ve oyunun küçük ama önemli kısımlarını çok iyi yapıyor. Kidd'in gelişi onların hücumuna çok olumlu etki yapacaktır şüphesiz. Yaşı ilerlemiş olsa da Kidd yine de Kidd. Melo,Amar'e ve Chandler'ın verimi artacaktır mutlaka. Knicks'in Doğu Konferansı'nda Heat'in en büyük rakiplerinden biri olduğunu düşünüyorum. Onlara ters gelebilecek bir kadroları var. Knicks'in en büyük handikapları da Amar'e'nin sağlık durumu diyebiliriz. Ayrıca guard savunması da başlarını ağrıtabilir.

                       

Gelelim Doğu Konferansı'nın sürpriz yapabilecek takımlarına. Rose'un nasıl döneceğine bağlı olarak Bulls'u buraya katabiliriz. Ancak en azından bu sene onlardan pek bir şey beklenmemeli diye düşünüyorum. Rose çok ağır bir sakatlıktan geliyor ve benchleri de baya zayıflamış durumda. Geçtiğimiz senenin önemli çıkış yapan takımı Indiana, bu sene de sıkıntılı bir eşleşme. Guard kısmında bir değişime gittiler. George Hill'in buradaki performansı önemli. Çok iyi bir savunma takımı Pacers. Hibbert-West pota altı kısa beşle oynamak isteyen takımlara büyük sıkıntı çıkartabilir. Granger'ın sağlıklı kalabilmesi ve oyun kurucuların durumu onlar adına sezonun belirleyici konusu.

Yazın New Jersey'den taşınan Brooklyn Nets'i de bu sene merakla bekliyorum. Her ne kadar Dwight Howard'ı alamasalar da Deron Williams'ı kadroda tutup, Joe Johnson gibi önemli bir oyuncuyu kadrolarına kattılar. Brook Lopez de bu sene tam olarak iyileşmiş olarak dönecek. Humphries, Gerald Wallace gibi çok iyi tamamlayıcı oyunculara sahipler. Benchte de Brooks, Watson, Childress ve her ne kadar mental olarak sorunlu olsa da Blatche gibi oyuncuları var. Yani kısacası kadro kağıt üzerinde çok iyi. Düzeni sağlama konusunda da Deron Williams'ın olması büyük şans. Yeni bir şehir de yeni bir heyecan olması da onlara psikolojik bir avantaj sağlayacaktır. Muhtemelen kimse eşleşmek istemeyecektir play-off'ta.

Joe Johnson demişken onu kaybeden eski takımı Atlanta'ya değinmek lazım. Atlanta JJ'i kaybetmiş olmasına rağmen bana göre yine Doğu'nun dişli takımlarından. Bu sene Josh Smith liderliğinde daha atletik bir takım olacaklar. Lou Williams gibi gününde olduğu zaman çok can yakan bir oyuncuyu aldılar. Teague'in gelişimi de onlar için çok önemli olacak şüphesiz. Guard pozisyonunda Harris'in durumu nasıl idare edeceği en büyük soru işareti. Son olarak da Bynum'ı kadrosuna katan Sixers'ın Doğu'da bu sene dikkat çekici bir takım olacağını düşünüyorum. Evan Turner, Thaddeus Young, Jrue Holliday gibi genç oyuncuların gelişimiyle heyecan verici bir takım olacalardır. Onlar için sezonun en kritik noktasının Bynum'ın dizleri olduğunu söylememe gerek yok sanırım.

                             

Bu takımlar dışında kadro uyumuna göre Wizards, Bucks, Raptors gibi takımlar play-off için mücadele içerisinde olacaktır. Wall'un sağlığı , Jennings-Ellis ikilisinin diğerlerine kaç top vereceği ve işler sıkıştığında Raptors adına kimin ön plana çıkacağı sezon içersindeki konumlarını belirleyecektir. Kalan takımlar ise gelecek yıl ki draftlara daha çok önem veriyor diyebiliriz. Bobcats'te Walker , Michael-Kidd , Detroit'te Monroe , Knight , Cleveland'ta Tristan , Irwing, Waiters , bu senenin dikkat çekici gençleri olarak gözüküyorlar.

Son olarak da Doğu Konferansı için tahminlerimi yazacağım. Bu sene Doğu Konferansı'na damga vuracağını düşündüğüm oyuncular  Rajon Rondo,  Deron Williams , Dwyane Wade , Lebron James , Carmelo Anthony ve -sağlıklı kalabilirse- Andrew Bynum . Her bir oyuncuyu anlatmaya gerek yok hepsi takımları için çok önemli isimler. Bir sakatlık olmazsa zaten Doğu All-Star takımında da izleyeceğiz hepsini. Doğu Konferansı play-off sıralamam ise ;

1-Miami Heat
2-New York Knicks
3-Boston Celtics
4-Brooklyn Nets
5-Indiana Pacers
6-Atlanta Hawks
7-Chicago Bulls
8-Philadelphia 76'ers

şeklinde. Bakalım sezon içerisinde neler olacak. Ancak şunu söyleyebilirim geçtiğimiz senelere oranla daha heyecan verici bir Doğu Konferansı var.

Hiç yorum yok: