6 Ekim 2012 Cumartesi

Türk Dizilerinde Absürt Akımı

Absürt komedi; klişelerle dalga geçen, göndermelerle dolu, karşıdakini anlık güldürmekten çok uzun süreli dumur olaylarla ya da beklenmedik olaylarla daha çok güldüren bir mizah türü. Hatta genel geçer adıyla mizah masturbasyonu. En çok yaygın olduğu yer mizah dergileri ama dizi/film'lerde de uzun süredir daha çok kullanılıyor ve nihayet Türkiye'de yapılan komedi dizileri de absürtleşmeye başladı.


Türk dizilerinde absürt komedi yeni yeni kabul görmeye başlasa da aslında bu türün ülkedeki en iyi örneği yaklaşık 20 yıl önce yapıldı, Kaygısızlar. Yaş nedeniyle 1994 - 98 arasında yayınlandığı için birebir takip edememiştim ama 2000'lerin başında defalarca verilen tekrarlarıyla çoğu bölümünü ezberleten müthiş dizi. Memnun Kaygısız, 3 eşi ve 36 çocuğu, Berber İsmail, Kültigin...

Kaygısızlar'dan sonra da 2000'de başlayan 7 Numara taşıdı bu türün bayrağını üç yıl kadar. Bakkal Vahit ve eşi Zeliha'nın evlerini 7 öğrenciye kiralaması hikayesinden dönen dizi de her karakter ayrı efsaneydi. Dizi Olgun Şimşek gibi müthiş bir oyuncunun da Tarık Arkın rolüyle parlamasını sağlamıştır ayrıca. 2003'te bitmesine rağmen uzun süre tekrarları yayınlandı 7 Numara'nında. (Hatta geçtiğimiz yaz bile tekrarları yayınlandı yanılmıyorsam.)

Son 2-3 yıla kadar bu iki dizi dışında kaliteli komedi yapılmadı ülkede, en azından ben rastlamadım. Daha çok sit-com furyası vardı televizyonda. Genel olarak vasatı geçemese de Tatlı Hayat, Avrupa Yakası gibi birkaç iyi yapım sivrildi diğerlerine nazaran. Bu diziler absürt komedi olarak sayamasak da İhsan Yıldırım, Burhan Altıntop, Kubilay, Selin gibi absürt karakterlere sahipti aslında. Avrupa Yakası'nda o kadar çok özgün karakter vardıki sit-com kategorisine koymak haksızlık bile sayılabilir.


Ve 2011. Şubat ayında Leyla ile Mecnun diye bir dizi başladı. İlk başlarda takip edeni, konuşanı da azdı. (ben de behzat ç.'nin katıldığı 12. bölüm sayesinde tanıdım) Dizi ilerledikçe konuşulmaya başladı, konuşuldukça da takip edeni. Diziyi seven çok seviyordu, sevemeyen de nefret ediyordu ki bu zaten absürt komedinin özelliği. Ülkedeki her şeyle dalga geçen, hatta 1-2 bölümde devlet kanalında yayınlanmasına rağmen Devlet'le bile dalga geçen bir dizi. Kaygısızlar'ı izleyen herkes absürt komedi olduğunu duyunca hemen göz atmaya başladı zaten diziye. Bir süre sonra önyargılı kişileri bile kendine çekmeyi başardı. Her ne kadar malum kavga olayı* olduktan sonra bir türlü ilk sezondaki lezzeti vermese de diğer dizilere göre hala çok farklı bir yerde Leyla ile Mecnun. Erdal Bakkal, İsmail Abi, Hırsız Yavuz ile tanıştırdığı için bile 10 yıl izlenir.

Leyla ile Mecnun'un başlamasından sonra 2011 yazında da yine piyasadaki komedi dizilerden farklı bir iş Üsküdar'a Giderken başladı ama o ne yazıkki diğerleri kadar şanslı değildi. Sürekli günüyle, saatiyle oynandı. Hatta bi' ara gece yarısı yayınlandı ve 13 bölüm sonunda dizi izleyenlerin ağzında müthiş bi' tat bırakarak veda etti. Erken vedaya rağmen bu 13 bölüm Murat Cemcir ve Sadi Celil Cengiz gibi iki müthiş komedi oyuncusunun piyasaya kazandırılmasına yetti.


Son olarak da İşler Güçler. Çalgı Çengi gibi kısıtlı imkanlarla çekilen filmle büyük ses getiren  Ahmet Kural - Murat Cemcir ikilisi yanlarına Murat Cemcir'in Üsküdar'a Giderken'den rol arkadaşı Sadi Celil Cengiz'i de katarak başladılar. Dizi absürt komedi olmasının dışında oyuncuların kendi isimleri, hayatlarıyla oynamasıyla da acayip bir olaya girişti ama Çalgı Çengi izleyenlerin desteği ve oyuncuların doğallıyla hemen parladı. 13'er bölümlük hikayeler şeklinde ilerliyor dizi, böylece konu sıkıntısı da çekilmiyor haliyle.

Leyla ile Mecnun ve İşler Güçler şu an ülkede en çok izlenen diziler arasında ilk 5'te. TV izleyicileri kadar hatta daha fazla internetten takip eden kişi var dizileri. Seyirci artık yavaş yavaş sit-com yerine bu tarz orjinal ve kaliteli işlere yöneliyor. Absürt komedi de hak ettiği değeri görüyor, sonunda.

*Ezgi Aşaroğlu (Leyla) ile Ushan Çakır (Arda)'nın 2. sezon çekimlerindeki kavgasından sonra iki oyuncu da diziden kovuldu, Beste Bereket de kendi isteğiyle ayrıldı.

Hiç yorum yok: