14 Ekim 2012 Pazar

Underrated Diziler #1 / Coupling

Günümüzde yabancı dizi izlemeyen adam bulmak zor. Herkes az ya da çok izliyor, takip ediyor. Yalnız , dizi geekleri dışında , takip edilen diziler genelde aynı. Ben de çoğu kişinin izlemediği ama herkesin izlemesi gereken dizileri yazmayı hedefliyorum, hatta seriye de bağlamayı düşünüyorum diyerek başlıktaki #1'in nedenini de açıklamış olayım.



İlk yazıyı bu kadar az bilinmesine şaşırdığım Coupling'e ayırdım. Benim için Friends ile birlikte "grup komedisi" alanında en tepedeki dizidir. How I Met Your Mother tarzı komedilerin peynir - ekmek gibi gittiği devirde "Coupling izledin mi?" sorusuna "O ney lan?" cevabının gelmesi ayıp kere ayıp. Ayrıca arşivinde 157891 dizi barındıran dizimag'de bile yok dizinin bölümleri. İzlemek için torrente abanmanız lazım yani. (torrentz için dns: 8.8.8.8 , 8.8.4.4)

Dizinin konusu ve içeriğine gelecek olursak; Coupling bir ingiliz dizisi, senaristi de dünyanın en zeki senaristi Steven Moffat.(bence demiyorum, subjektif bir şey değil çünkü) 2000 - 2004 arası yayınlandığı için biraz eski gibi gözükebilir ama dizideki mizah anlayışı zamanın yüzyıl ötesinden. Ha ayrıca 2000 -2004 dedim diye 4 sezon, 20'şerden 80 bölüm beklemeyin. Toplam 28 bölüm dizi (benim için 22 hatta2) , o yüzden tadını çıkara çıkara izleyin her bölümü.



3 Erkek - 3 Kadın karakterin hayatları ve diyaloglarından oluşuyor dizi. Evet, konu olarak çok özgün gözükmüyor ama benzerlerinden farklı olarak olaya çok farklı ve dürüst yaklaşıyor. Ayrıca dizideki (genelde Jeff karakterinin yaptığı) tespitler , Coupling Terminolojisi ,  bile diğer tüm etkenlerin dışında izlemek için başlı başına bir sebep. Örnek vermek gerekirse "The Giggle Loop" , "Unflushable" , "Sock Gap". Şu verdiğim kısımları izledikten sonra diziye başlama isteği uyanmadıysa zaten yapacak bir şey yok, sıkıntı sizdedir.

Dizideki karakterlere de değinelim hazır o kadar anlatmışken. Erkeklerde normalden psikopata, kadınlarda da azgınlık olarak normalden oha'ya doğru bir geçiş var.

  • Dizideki en normale yakın adam Steve ki zaten senarist Moffat, Steve'de kendinden esinlendiğini belirtmişti. 
  • Patrick ise başına ne geldiyse cinsel hayatı yüzünden gelen, lakabı "tripod" olan, dizinin doğuştan şanslı karakteri.
  • ve Jeff. Hayatını cinselliğe adamış, kadınların yaptığı her şeyi bir tespite bağlayan gerçek Barney Stinson. Dizinin en baba karakteri
  • Dizideki esas bayan karakter, Susan. Bence de esas bayan karakter. Herkes dizideki kadınlardan en çok Susan'a tapsa da (sarışın - mavi göz, e doğal olarak) benim için içi en boş karakter. Neyse, yazının amacı diziyi izlettirmek fazla da gömmeyeyim
  • En büyük korkusu yaşlanmak ve kırışıklıklar olan bir güzellik uzmanı, Sally. Her ne kadar Susan'ın gölgesinde kalsa da dizinin en güzeli.
  • Jeff'in dişi versiyonu, Jane. Oynadığı rol ilk başta gerizekalı gibi gözükse de aslında oldukça akıllı olan azgın kişi. Takıntıları, bencilliği, her şeyiyle tam bir kadın. Dizinin en seksisi.

Fazla uzatmaya da gerek yok. "How I Met bozdu yea..." diyenler, Friends'i özleyenler Coupling izlesin. Her derde deva.



1.Coupling'in dışında tüm zamanların en iyilerinden Sherlock ve Doctor Who'nun da senaristidir ayrıca.
2.Dizinin 4. sezonunda Jeff'i canlandıran Richard Coyle diziden ayrıldı, yerine de Oliver adında bir karakter eklendi ama eski tadında olmadı dizi, zaten 4. sezon sonunda da bitirildi.



Hiç yorum yok: