10 Kasım 2012 Cumartesi

Underrated Diziler #2 / Luther


Polisiye olarak CSI Miami, New York, Sacramento izlemekten sıkılmadınız mı? Bölüm sayısı az, her bölümü ayrı bir film gibi olan dizi mi istiyosunuz? O zaman burdan alalım sizi, Luther...

Luther, 2010 yapımı bir İngiliz dizisi. Şu ana kadar 2 sezon, 10 bölüm (6 + 4) yayınlandı. En son 3. sezonun 2013'te 4 bölüm halinde geleceğini okumuştum . Çoğu İngiliz dizisinde olduğu gibi Luther'de de bölüm sayısı az anlayacağınız. Her bölüm yaklaşık 1 saat sürüyor, polisiye için ne az ne de çok. 

Luther, alışılmışın dışında bize katilin kim olduğunu başta verip onun yakalanma(ma) sürecini veriyor . Luther - katil arasındaki akıl oyunları, katilin niye katil olduğu... Yani olaya aksiyondan ziyade psikoloji tarafından yaklaşıyor daha çok. Dizinin bir başka özelliği de her bölümdeki hikayenin altında bir de ana hikayenin devam etmesi. Böylece dizinin bir anında bile sıkılmıyor insan. 


Dizideki oyuncu ve karakterlere gelecek olursak... Aslında 2 ana karakterden oluşuyor dizi, diziye adını veren John Luther (Idris Elba) ve Alice Morgan (Ruth Wilson). 

Idris Elba'yı The Wire'den hatırlamak mümkün. Çok övülmesine ve Imdb'deki puanına rağmen The Wire'i izlemeyi hep ertelemiştim ama Idris Elba - Luther performansından sonra ona da hemen başladım yavaştan. Elba'nın canlandırdığı karakter dizinin bu kadar sevilmesinin başlıca sebeplerinden biri. Çoğu polisiyedekinin aksine doğrularından çok hataları olan, işinde ne kadar iyi olsa da onu bazen kötüye kullanan bir adam Luther. Özel hayatının boktanlığı da dizinin temel konusu. 

Dizi yorumlarına bakana kadar fark etmemiştim. Herkes Luther - Behzat Ç. arasındaki benzerlikten bahsetmiş, çoğu açıdan haklılar aslında. İkisi de anti-kahraman, deli dolu, psikopat karakterler. Özel hayatları yüzünden iş hayatı da boka batmış durumdalar. Belki de bu yüzden bu kadar sevmişimdir Luther'i de, bilemiyorum.


Yukarda yazılan onca şeye rağmen diziyi izleme isteği hâlâ oluşmadıysa bile şu fotoğraftan sonra oluşacakır muhtemelen. Alice Morgan... Takıntılı bir katili canlandıran (bu kadar spoiler'dan bir şey olmaz) ördek dudaklı güzellik. Ruth Wilson, Alice Morgan karakterini öyle güzel canlandırmış ki bazen Luther yerine Alice'in tarafına bile geçiyor insan. Luther - Alice diyalogları dizinin kreması. 

Şöyle de 2 haber çıktı bu yaz. Önce kötüden başlıyayım... İlk sezonun ardından 2'de görünürlüğü biraz daha kısıtlanmıştı Morgan'ın. 3. sezonda ise büyük ihtimalle hiç olmayacakmış dizide. İyi haber ise Alice Morgan karakterine ayrı bir mini-dizi yapmak. Kesin olmamakla birlikte yapımcılar bu kadar tutan bir karakteri değerlendirmek istemiş, iyi de etmişler.

Polisiye seven, İngiliz dizisi seven, Behzat seven, Alice seven, Allah'ını seven Luther izlesin. 


Hiç yorum yok: