2 Aralık 2012 Pazar

Underrated Diziler #3 / Broen

Yabancı Dizi merakım lise 1-2'de (yani 5-6 yıl önce) başlamıştı. Lost, How I Met Your Mother, Prison Break derken yardırdık gittik ondan sonra. Yalnız izlediğim bütün yabancı diziler (hatta filmler de) Amerika, o da olmadı İngiltere yapımıydı. Aslında nitelik/nicelik en fazla orada olduğu için bu durum normal gözükebilir ama işte o kalitede bir diziye sonunda rastladım, Broen.


Broen, Danimarka - İsveç ortak yapımı bir polisiye dizisi. Broen'de İsveç'ce de Köprü demekmiş. (büyük usta Erdal Beşikçioğlu'na selam) Spoiler'a fazla girmiyeyim ama olaylar Danimarka - İsveç arasındaki köprüde (adı Øresund imiş) başladığından dizinin adı buradan gelmiş. Dizi toplam 10 bölüm, bölüm süresi de yaklaşık 1 saat.

Diziyi torrent aleminde bulmak biraz zor, daha doğrusu indirdiğiniz formatta altyazı bulmak. O yüzden önce mevcut altyazı formatlarına bakıp ona göre indirin. Ben 3 farklı türde indirdim diziyi bu yüzden, siz yanmayın.

Biraz konusuna girecek olursak; dizi 10 bölüm ama 10 ayrı cinayet/olay üzerinden gitmiyor. Tek bir olay 10 bölümde çözülüyor ki bu da insanı sıkmamasına, hemen yeni bölümü izlemek istemesine neden oluyor. İlk cinayet 2 ülke arasındaki köprüde olduğu için olaya iki tarafın polisi de bakıyor ve soruşturma ortak ilerliyor. Katil de cinayetleri gelişigüzel işlemiyor. Her cinayetinde dikkat kesmeye çalıştığı bir olay/sosyal mesaj var. Öldüreceğini ilân ediyor ama nerede, nasıl, ne zaman? Bunun cevabını halkın, polisin vermesini bekliyor.


İsveç polisi Saga Noren (Sofia Helin) ile Danimarka polisi Martin Rohde (Kim Bodnia) dizinin başrolleri. Karakterleri, aralarındaki ilişki ve muhabbetleriyle ikisi de ayrı müthiş ama ben size biraz Saga Noren'den bahsetmek istiyorum. Saga Noren asperger sendromuna sahip. Yani tek yönlü iletişim, empati eksikliği, duygu yoksunluğu vs. Zaten halk adıyla "Yüksek işlevli Otizm"miş bu hastalık. İsveç'te en önemli cinayetlere çözen polisin böyle bir hastalığı olması da tek başına diziyi izleme sebebi zaten. Abartmıyorum, Gregory House (House MD) ve Alice Morgan (Luther) ile birlikte gördüğüm en karizmatik dizi karakteri.

Dizi ilk çıktığında tek sezon olarak düşünülmüş ama bu kadar tutunca (türk aklı) 2. sezon çalışmaları da başlamış ve 2013 sonuna doğru gelmesi bekleniyor. Ayrıca dizi Amerika'nın da dikkatini çekmiş ve hemen uyarlamasını için çalışmaya başlamışlar. Saga Noren rolünü de öyle bir kadına vermişler ki... Diane Kruger. Uyarlaması da ayrı güzel olacak gibi.


Ha diyeceksiniz bu diziyi sen nerden buldun? Vallaha ben de şurada denk geldim. Bu yazıyı da, siteyi de tavsiye ederim. Zaten ben de yazarken bu yazıdan etkilendim bayağı bi'. Ortak yerler çoktur...

1 yorum:

Adsız dedi ki...

İnternette takılmak varken siz hâlâ sınalgı mı izliyorsunuz?