5 Aralık 2009 Cumartesi

Spekülatif Tarih #8


Geçen yazıda söylemiştim bu serinin sekizinci yazısında neler yazacağımı. Ve o sözü bozmayarak Fatih Sultan Mehmet'in (?) babasına yazdığı mektubu anlatmaya çalışıcağım.

Fatih Sultan Mehmet yani II. Mehmet ilk tahta çıktığında 12 yaşındadır. Babası II. Murat tahtı ona bırakmıştır... Avrupa'da ise Osmanlı'nın fetih politikasından rahatsız olan Haçlı ordusu genç Mehmet'in tahta çıkmısını da fırsat bilerek yeni bir saldırı planlamaktadır. İşte anlatmaya çalışacağım hikayenin konusu da buradan geliyor. II. Mehmet bu saldırı hazırlığından haberdar olduğu zaman babasına bir mektup yazmıştır. Mektubun özeti de şu şekildedir;

"Eğer ben padişahsam emrediyorum ki ordunun başına geç. Eğer sen padişahsan zaten orduların savaş için seni bekliyor" şeklindedir.

Ancak buradaki yanılgı buradaki mektubu kimin yazdığıdır. Yazının başındaki soru işaretinin sebebi de tam olarak budur. Takdir edersiniz ki bu mektupta yazılanları 12 yaşındaki bir çocuk yazamaz. İşte burada yine spekülatif tarih devreye giriyor ve bizlere şunları fısıldıyor;

Aslında bu mektubu dönemin vezirlerinden (aynı zamanda II. Murat'ın da veziriydi) Çandarlı Halil Paşa tarafından yazıldığı tarafından söylenir. Taa Ertuğrul gaziden gelen Osmanlı soyunda etkili bir sülalı olan Çandarlı sülalesinin en etkili elemanlarından biridir Halil Paşa. Hatta kardeş katlini de vacip kılan Fatih Sultan Mehmet ikinci tahta çıkışından sonra bu sülalenin hepsini yok etmiştir. Nedeni olarakta kendisine alternatif bir güç olarak görmesidir bu sülaleyi ki bu bile Çandarlı sülalesinin ne kadar önemli olduğunu gösterir.

1 yorum:

evrendeki en mutevazı insan dedi ki...

cevaben ii. murat "o laflar boy boy seni siken murat kovboy" yazıp yollamış.
espiriyi penguen dergisinden arakladım.