30 Ekim 2009 Cuma

Spekülatif Tarih #2


Bu yazıda Dünya'nın gelmiş geçmiş en büyük komutanlarından biri olan Fenikelilerin bir kolonisi olan Kartaca komutanı Hannibal'dan bahsedeceğim, bildiğim ve duyduğum kadarıyla.

Hannibal genelde "Roma'nın anasını ağlatan adam" olarak bilinir Tarih çevrelerinde. Gerçekten de öyledir, Roma'nın 10'da 1'i büyüklükteki bir orduyla Roma'nın tabiri caizse ağzına sıçmış, kışın ordusunu Alp'lerden geçirip Roma'yı işgale çok çok yaklaşmıştır. Ancak Romalılar son kozlarını karanlıkta vahşi hayvanların boynuzlarına meşaleler bağlayarak yapınca ordusunda bulunan filler arkalarını dönüp kaçmaya çalışmış, bu olay sırasında da bir sürü süvari ezmişlerdir. Roma'yı alamaması da istese alırmış ancak alamaması konusunda iki rivayet olduğu söylenir; birincisi "bizim amacımız Roma'yı yenmekti, oraları fethetmek değil" tarzı bir düşüncede bulunması, ikincisi ise savaşı kazandıktan sonra bir yerde çok oyalanması ve eğlenmesi olarak kabul edilir.

Atatürk'ün de çok sevdiği bir komutan olan Hannibal, Pön savaşları sırasında gözünü kaybeden, Roma nefretiyle dolu büyük bir komutandır. Ölümü de bu savaşlardan yıllar sonra Roma askerleri tarafından bulunarak gerçekleşmiştir. Ancak tahmin ettiğiniz gibi Hannibal'ı Romalı askerler değil, kendi içtiği zehir öldürmüştür. Mezarı şu an Türkiye'de, İzmit yakınlarındadır.

Not: Fotoğraf, bir zamanlar NTV'de yayınlanan belgeselden.

2 yorum:

SH dedi ki...

İstese alır mıydı? Sorusunun cevabı "kesinlikle evet" çünkü Hannibal'in yaklaşan ordusu karşısında Roma Senatosu orduya alınma yaşını 12'ye kadar indirmişti. Ayrıca sözü edilen filler sanıldığı üzere İtalya'nın güneyinden değil, kuzeyinden -teee İspanya'lardan- getirilme. Filleri dağlarda patikalardan geçirtme pahasına asit icad edip deldirmesine mi şaşarsın, nehirlerin üzerinden korkutmadan geçirmesine mi şaşarsın. Tam bir dehaydı.

SH dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.